Başdönmesi ve Migren: Vertigöz Migren nedir?

Başdönmesi ve Migren: Vertigöz Migren nedir?

Migren hastaları başdönmesi yaşayabilirler. Vertigo aslında bir hastalığı değil bir şikayeti tanımlamaktadır ve latince “başdönmesi” demektir.

Vertigoya neden olabilecek birçok hastalık vardır; beyindeki ya da iç kulaktaki başdönmesi merkezlerini etkileyen süreçler hastanın başdönmesi şikayeti yaşamasına neden olabilirler. Başdönmesi ya da vertigo nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanlık alanlarının ortak konusudur.

Migren hastalarının başdönmesinden yakınması ise baş ağrısı ile uğraşan nöroloji doktorlarının sık karşılaştığı bir durumdur. Migren atağı sırasında baş ağrısı ile beraber ya da atak dışında baş ağrısı olmaksızın migrenli kişiler nasıl ışık, ses ve kokuya karşı tahammülsüzlük ya da aşırı duyarlılık yaşarlarsa, migrenli beyin başdönmesi de üretebilir ve migrenliler baş ağrısı ile birlikte ya da baş ağrısından bağımsız olarak başdönmesi şikayetinde yakınabilirler.

Peki vertigöz migren nedir? Migrenli hastalarımıza vertigöz migren tanısı koyabilmek için International Headache Society ve The Barany Society’nin 2013 yılında yayınlanan son sınıflamasındaki kriterleri kullanıyoruz (1).

Vestibüler Migren tanı kriterleri nedir?

International Classification of Headache Disorders (ICHD), 3rd edition (beta version) vestibüler migren tanı kriterleri sıralanmıştır:

A. Aşağıda tanımlanan C ve D kriterlerini dolduran en az 5 atak,
B. Kişinin geçmişte ya da şimdi auralı migren ya da aurasız migren tanısı almış olması,
C. Orta ya da şiddetli vestibüler şikayetler (başdönmesi, bulantı, kusma) ve bunların 5 dakika ile 72 saat arasında sürmesi,
D. En az % 50 atakta aşağıdaki üç migren özelliğinden an az bir tanesinin eşlik etmesi:
1. Baş ağrısının aşağıdaki dört migren karekteristiğinden an az 2 tanesi ile birlikte olması:
a. tek yanlı yerleşim
b. zonklayıcı karakter
c. orta ya da ciddi şiddet,
d. rutin fiziksel aktvite ile kötüleşme
2. Fotofobi (ışıktan rahatsızlık duyma) ya da fonofobi (sesten rahatsız olma)
3. Görsel aura (görsel geçici nörolojik fonksiyon bozukluğu)
E. Bu şikayetleri açıklayacak başka bir ICHD-III tanısının ya da başka bir vestibüler (iç kulak) hastalığının olmaması.

Eğer günlük yaşam aktivitelerinizi bozan ya da sizi ağrı kesici ilaç almak zorunda bırakan baş ağrısı ataklarınız varsa, büyük olasılıkla migren hastası olabilirsiniz. Bu baş ağrısı atakları ile birlikte ya da baş ağrısından bağımsız baş dönmesi şikayetiniz varsa, doğru tanı için baş ağrısı ile ilgilenen bir nöroloji doktoru ile görüşmenizi öneririm.

Kaynaklar:
1. Headache Classificationof the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3ed edition (beta version). Cephalalgia 2013;33:629-808.

https://www.ichd-3.org/appendix/a1-migraine/a1-6-episodic-syndromes-that-may-be-associated-with-migraine/a1-6-6-vestibular-migraine/

 

 

 

 

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir